Symfoni for Kaffekapsler og Orkester

Marina Dahl, 12. juli 2017

Hvordan vælger du din helt personlige kaffesmag? Den, som ikke kun omfatter målbare smagsingredienser, men som også er helt i sync med din personlighed? Det kan din yndlingsmusik fortælle noget om.


Et brugergenereret eksperiment har vist, hvordan man kan forbinde en bestemt musiksmag med en bestemt type kaffe. Dermed skabes der en abstrakt symfoni, hvor orkestret udgøres af vore sanser.

Jeg har to svagheder i livet, som jeg ALDRIG vil opgive: kaffe og musik. Jeg drikker kaffe hele dagen, og musikken ledsager mig overalt. Ikke en hvilken som helst musik, men den, som er min. Og jeg drikker heller ikke en hvilken som helst kaffe, men kun den, som passer til mig.


Musik og kaffe er imidlertid ikke ens i deres mangfoldighed. Mens musikken opdateres konstant, når nye kunstnere kommer til, er det meget vanskeligere med kaffe. Ikke mindst når man, som jeg, har en kapselkaffemaskine. Den er hurtig, praktisk og med det tryk som ingen andre hjemme-kaffemaskiner eller komfurer kan levere.


Problemet med kaffen er de mange muligheder. Der er et stort og iøjnefaldende udvalg lige for næsen af én, men kaffe er som kvinder: Man bør vælge efter smagen og ikke efter farve; deri består vanskeligheden.


Efter at have prøvet 10 af 24 mulige, har jeg fundet min favorit. Men dog kun én. Jeg tør ikke benytte mig af ”køb og prøv”-metoden, for 9 ud af 10 kapsler ender i skraldespanden, fordi jeg ikke bryder mig om smagen. Og ja, man kan prøvesmage i butikken, men mit helbred tillader mig ikke at drikke 24 kopper kaffe i træk.


Hver eneste gang jeg går på kaffeindkøb, ender jeg derfor med at søge hjælp hos ekspedienterne. Her møder jeg de samme spørgsmål igen og igen: ”Skal kaffen være med eller uden koffein, stærk eller mild?” Men spørgsmålene dækker slet ikke det, jeg søger i kaffen – der skal mere til.


Hvis jeg skulle prøve at tegne den ideelle beslutningsproces for mig, kunne den se sådan ud

Men det er jo desværre bare en fantasiverden. I virkeligheden er en kaffebutik langt mere kompliceret at handle i end en tøjbutik, hvor ekspedienten kaster ét eneste blik på kunden og derpå siger: ”Prøv denne her – den er lige dig!”


Men heldigvis er der håb forude.


Det er jo nemlig sådan, at duft og smag – som kaffeverdenen forener i ordet flavor – og hørelse er de stærkeste af vore sanser. De fungerer som følelsesmæssige triggere, der stimulerer vore erindringer, følelser og fantasier.


På den baggrund giver det mening at forvente, at der findes kombinationer af flavor, der passer perfekt til vores yndlingsmusik, hvad enten det er heavy metal eller jazz. Og ved at sammensætte disse to – musik og flavor – kan vi opnå en fantastisk effekt.


Det satte jeg mig for at efterprøve, så jeg overtalte ti personer (familie og venner) til at deltage i et eksperiment. Vi indkøbte en pakke af hver eneste flavor, og den enkel-te forsøgsperson skulle derpå give karakterer til samtlige smag-duft-kombinationer. Efterfølgende satte vi musik til eksperimentet.

Eksperimentets resultater bekræftede til fulde den videnskabelige påstand om, at vor foretrukne musikstil påvirker vores opfattelse af kaffe.

Vores personlige opfattelse af kaffens bitterhed, sødme, syre og aromatiske noter harmonerer med den måde, vi hver især reagerer på musikalsk harmoni, tone, melodi, de anvendte instrumenter samt teksterne. Alle de nævnte variable er relateret til hinanden på kryds og tværs.


Testen, som vi nu vil præsentere dig for, er lavet i forlængelse af vort eksperiment. Tro det eller lad være, men for hver af os var der fuld overensstemmelse mellem musiksmag og kaffevalg. Vi har alle fundet kaffemelodien. Det håber vi også, at du vil gøre.

Find din egen musik i Nespresso-kaffe

Sæt flueben ved dine foretrukne musikgenrer og nyd derefter vort forslag til en passende kaffe.
* Koffeinfi versioner og Livantos smagsversioner blev ikke inddraget i eksperimentet, da de ikke påvirker vores opfattelse af basisflavor mht. Derfor består forslaget af i alt 17 basisflavors.


Vis min kaffe