Børn og Mobil: En Stribe Fakta og Gode Råd til Forældre med Børn i Skolealderen

Hvis du overvejer at købe en mobiltelefon til dit barn, må du sørge for at fastlægge syv enkle regler samt at vælge det abonnement, der understøtter reglerne.

TIP: Find de 7 regler her på siden og download trykklar flyer til eget brug - Ganske Gratis!

Er det allerede blevet tiden, hvor jeres børn skal indvies i mobilkulten?

Vor tids ungdom er den første generation med en "altid, overalt, hvor som helst" mobil kommunikationskultur, og et overdrevent og dygtigt forbrug kan ses som et udtryk for generationsforskellene – en slags oprør.

Da de fleste af os var børn, fandtes mobiltelefoner ikke engang, så vi kan have svært ved at forstå, at vore børn finder det nødvendigt at have én. Sandsynligheden for, at vore dages 6-12-årige har en mobiltelefon, er langt højere end den var, da vi var børn. Det evigt voksende marked har fundet et villigt publikum i den teknologibegejstrede ungdomsgeneration, og i dag er andelen af danske skolebørn, der anvender mobilteknologien, helt oppe på 93 %.

Imidlertid kan det være en svær beslutning at sige ja til dit barns ønske om at få en mobiltelefon. På den ene side er det en fordel altid at kunne komme i kontakt med barnet. På den anden side fører den mobile teknologi til bekymringer med hensyn til det indhold, barnet pludselig får adgang til samt de omkostninger, det kan medføre.
Sidst, men ikke mindst, ønsker man ikke for sit barn, at det skal være det eneste i klassen uden mobil.

Det kan være en svær tid for forældre, men med den rigtige information håber vi at gøre beslutningen nemmere at træffe. Vi har derfor samlet en stribe fakta og gode råd til forældre med børn i skolealderen.

børnenes brug af mobilteknologien

90%

Sociale Medier

91%

YouTube/Spotify

62%

Online Spil

77%

Mobil apps (inkl. betalt)

Er det dig eller dit barn, der har brug for en mobiltelefon?

Hvis du har børn i skolealderen, er svaret højst sandsynligt, at det er dig, der har behovet. Mobiltelefonen gør det muligt for os at være i kontakt med børnene, når de er væk hjemmefra. Vi kan godt lide tanken om, at børnene har et sikkerhedsnet og altid kan komme i kontakt med os.

Mange fraskilte forældre ser ligeledes mobiltelefonen som en god måde at holde kontakten med barnet på.

Der er slet ingen tvivl om mobiltelefonens mange fordele. Muligheden for altid at kunne komme i kontakt med hinanden er vigtig for det moderne og travle menneske.
Men intet er gratis, og ethvert teknologisk fremskridt, der giver sådanne fordele, har også omkostninger – ikke mindst når det handler om unge mennesker.


Så hvad skal du overveje, når barnet plager om en mobiltelefon?

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at barnet vil bruge mobiltelefonen til alle mulige andre – og sjovere – ting end at snakke med dig. Det øger risikoen for voldsomme telefonregninger pga. dataforbrug eller de frygtede køb via mobiltelefonens apps.

Mange forældre fortæller, hvordan deres børn er nærmest besatte af mobiltelefonen.
Telefonen skal være inden for rækkevidde dag og nat, så barnet ikke går glip af den mindste sms eller opringning. En sådan afhængighed kan være udtryk for, at barnets selvværd er afhængigt af antallet af henvendelser. En sms bliver således set som et udtryk for modtagerens vigtighed: "Der er nogen, der vil mig noget!" Det forøger modtagerens selvtillid og selvværd.

Det er især udpræget for teenagere, der kæmper med identiteten og den sociale status. Telefonen øger ikke kun muligheden for at dyrke vennerne og det sociale liv; mobiltelefoni bliver også et udtryk for den accept, der er så vigtig for teenageren.

Når mobiltelefonen imidlertid bliver langt mere end et kommunikationsmiddel og nærmest overtager kontrollen med et barns liv, har forældrene al mulig grund til at blive bekymrede.


Hvad kan man gøre?

Der er heldigvis flere muligheder for at udstyre børnene med et sikkert og billigt abonnement.
Her er foreløbig fem gode råd (klik på ikonerne for at læse mere).


Hvad kan forældre ellers gøre?

Begræns dataforbruget. Brug wi-fi, når det er muligt – ikke telefonens eget dataabonnement. Det gælder både hjemme og ude – de fleste busser, tog og caféer har gratis wi-fi i vore dage.

Check jævnligt dataforbruget og tal med barnet om, hvor meget der er tilbage på et givent tidspunkt. Formålet er at gøre forbruget håndgribeligt for det og derigennem sikre ansvarlig anvendelse af mobiltelefonen.

Sluk for ’push’- og ’location’-mulighederne. De koster både strøm og data – selv når apps’ene ikke er aktive.

Forbered barnet på de digitale faldgruber og hjælp det til at forstå mobiltelefonens muligheder og begrænsninger.

Hvis du overvejer at købe en mobiltelefon til dit barn, kan du kridte banen op ved at følge disse syv enkle regler:

  • Du bør sikre dig, at barnet kender reglerne. Kod evt. de tilladte telefonnumre ind, så barnet kan se, hvem der ringer. Og indskærp vigtigheden af ikke at besvare opkald fra ukendte numre.
  • Forbyd brug af mobilen under måltider og lektielæsning. Det vil spare dig for diskussioner – også på længere sigt.
  • Konfiskér telefonen ved sengetid. Indfør en regel om, at telefonen skal lades op om natten – uden for soveværelset.
  • Gør det helt klart, at telefonen er barnets ansvar. Den bliver ikke erstattet, hvis den forsvinder i forbindelse med udlån, eller hvis den foræres væk.
  • Vær omhyggelig med at lære barnet om ansvarlig brug. Eksempelvis er der en risiko for, at skolen konfiskerer telefonen, hvis den bruges i timerne.
  • Tag en snak med barnet om brug af private oplysninger, fotografier og sms’er med seksuelt indhold. Det er vigtigt at bibringe barnet en forståelse af, at overtrædelse af internettets spilleregler kan resultere i store problemer. Fortæl også barnet om cybermobning og opfordr det til at tale med en voksen, hvis det oplever noget sådant.
  • Børn begår fejl. Derfor er det vigtigt at lade dem forstå, at de altid kan komme til den voksne med evt. bekymringer eller forseelser.

Se og download flyer - kvit og frit :)

Mobiltelefoner giver børn en fornemmelse af tryghed og kontrol over deres liv. At kunne kontakte familie og venner på et hvilket som helst tidspunkt giver fred i sjælen for både barn og familie.

Ligeledes er det spændende er tage del i den teknologiske udvikling, og alle bør få glæde af fordelene herved – men alt med måde. Børn har brug for faste grænser til at regulere deres forbrug af mobiltelefonen. Og forældrene må sørge for at fastlægge reglerne samt at vælge det abonnement, der understøtter reglerne.